02 augustus 2017|

Ambacht in de Pijp bij Werkplaats Willemien

Ooit werkte ze in de jeugdhulpverlening en zelf ziet ze raakvlakken met haar huidige werk. Willemien Westenenk heeft haar eigen stoffeerbedrijf en winkel, midden in de Oude Pijp in Amsterdam. "Ook dit is een vak waarbij je heel dicht bij sommige mensen komt. Iedereen heeft een koffer vol verhalen. De een over de historie van z'n stoel en bij de ander sta je in de slaapkamer omdat er een hemelbed bekleed moet worden."

Bij stofferen denk je al snel aan stoelen en banken, maar er is meer. Zo bekleedde ze ooit een vliegtuig en staan er inmiddels meerdere kussens voor Tibetaanse paardenzadels op haar naam. Willemien: "Wat dacht je van de letters voor de tv-reclame van de Hypotheker? JAZEKER! Verspreid over twee jaar bekleedde ik de letters twaalf keer!"

Haar werkplaats zit achter de winkel en als er geen klanten zijn loopt de naaimachine of knalt de tacker waarmee ze een stoel of iets anders staat te stofferen. Voor in de winkel staan kasten vol meubel- en gordijnstoffen van alle mogelijke merken, en bijzondere woonaccessoires. Maandelijks struint ze de veiling af voor speciale stukken en soms neemt ze iets mee van een verre reis. Bijvoorbeeld vloerkleden uit Kazachstan toen ze daar eens was. Dus heb je een bijzondere klus? Of gewoon een hele fijne oude stoel? Ga naar Willemien. Je bent altijd welkom in de Werkplaats.