29 september 2019|

Hoofdpaviljoen World Design Event honderd procent goed

Ze begonnen met het Noorderparkpaviljoen, gebouwd met honderd procent materialen van Marktplaats. Daaruit volgde een paviljoen op basis van honderd procent plastic afval uit de vuilniszakken van Amsterdam-Noord. En nu is daar, voorde architecten van bureau SLA en de ontwerpers van Overtreders W, de opdracht voor het hoofdpaviljoen van de World Design Expo in Eindhoven, van 21 tot 29 oktober dit jaar.

Peter van Assche, architect bij Bureau SLA:

"De wereld wordt circulair: we doen zo min mogelijk een beroep op grondstoffen van moeder aarde,dus een traditioneel paviljoen bouwen en na negen dagen weer slopen is raar."

Vanuit dat idee ontstond het honderd procent geleend principe.

"We lenen alle materialen, van heipalen en houten balken tot lampen en stoelen. Na negen dagen geven we alles weer terug, heel."

Dat vraagt om een heel andere manier van bouwen, zonder boren, zagen, schroeven en lijmen. Daarvoor in de plaats bedachten de ontwikkelaars intelligente constructies met omsnoeringsband, de oersterke stroken waarmee o.a. dozen op pallets worden gesjord.

"We hopen dat het paviljoen een eerste voorbeeld is van hoe bouwen in een circulaire wereld er uit kan zien." aldus van Assche.

Daarvoor lenen ze zelfs het plastic afval van de Eindhovenaren, die dat nu al in kunnen leveren bij een verzamelpunt op Strijp S. En ook dat geven ze terug, vertelt van Assche.

"Van het afval worden een soort leien gemaakt die straks de gevelbekleding van het paviljoen vormen. De leien krijgen een logo en een herinneringsstempel en na afbraak van het paviljoen krijgen de Eindhovenaren zo'n tegel terug, een aandenken in ruil voor hun afval."

Dat aandenken klinkt als een potentieel collectors item. Wie weet, de tijd zal het leren.

bureausla.nl

worlddesignevent.org