02 augustus 2017| Keuken Duurzaamheid

Nieuwe Rebelz aan Rotte verdient geld met goed doen

Kunstenaarsduo Arno & Iris richten restaurant in als verhaal met kleurrijke Marmoleumvloer

Het nieuwe Rotterdamse restaurant Rebelz aan de Rotte heeft een bijzondere missie: ex-gedetineerde vrouwen een kans bieden door hen - in de praktijk - op te leiden tot kok of gastvrouw. Het ontwerp van de nieuwe zaak, in een voormalige limonadefabriek, werd gedaan door het kunstenaarsduo Arno & Iris, die eerder tekenden voor de inrichting van de Markthal en de nieuwe - al even kleurrijke - Beurspassage in Amsterdam. Daarbij kozen ze op de vloer voor het superduurzame en ijzersterke Marmoleum van Forbo Flooring dat zich kenmerkt door diepe fraaie kleuren.

Karin Nijman en Klaasjan Krook, de eigenaren, willen met het nieuwe concept laten zien dat je een succesvol restaurant kunt runnen en tegelijkertijd een maatschappelijk doel kunt nastreven. Klaasjan: ‘Soms moet je een beetje tegen de stroom in om je doel te bereiken. Vandaar ook onze naam.’

Karin: ‘Een bezoek aan ons restaurant doet je beseffen dat we in ons leven allemaal gelukkige en minder gelukkige keuzes maken. Daarom geloven wij dat iedereen een tweede kans verdient. Een gedachte waar we een breed draagvlak voor willen creëren in de maatschappij.’

Klaasjan: ‘Ook met de mediterrane keuken, geïnspireerd door de Syrische chef-kok Maher al Sabbagh, ondersteunen we ons gedachtegoed. Vanuit zijn achtergrond bracht hij Levantijnse invloeden mee. De levant betekent letterlijk het land waar de zon opkomt, het morgenland. Verwijzend naar onze insteek om naar de dag van morgen te kijken in plaats van de dag van gisteren. Bovendien weet hij als geen ander hoe belangrijk het is om een nieuwe kans te krijgen op een beter bestaan.’

Arno & Iris ontwierpen het logo en het interieur van de bijzondere plek. Met hun ontwerp probeert het kunstenaarsduo vorm te geven aan die missie. Bij Rebelz aan de Rotte stap je als het ware een verhaal binnen. Een verhaal over het maken van keuzes in je leven, die soms goed voor je uitpakken en soms minder goed.

De kleuren van de pijlen op de muur, die de keuzes symboliseren, kunnen rood, groen of oranje zijn. En zo vormt zich een levenspad. Onderweg zijn er allerlei krachten die aan je trekken als mens, die ervoor zorgen dat je binnen je eigen grenzen blijft of er soms over heen gaat. Die zie je onder andere terug in de ‘tekeningen’ op de Marmoleumvloer. Centraal staat de positieve visie dat je gezamenlijk iets moois kunt neerzetten. Samen met de chef-kok ontwikkelden Arno & Iris ook speciaal Rebelz-bier.

Bij Rebelz aan de Rotte eet je heerlijk en ga je bovendien naar huis in de wetenschap een bijdrage te hebben geleverd aan de toekomst van mensen die minder fortuinlijk zijn. Wilt u nog meer doen? Rebelz aan de Rotte spaart nu voor een zonneterras op het water via een crowdfundingcampagne. Zie https://crowdaboutnow.nl/rebelz.

Voor meer informatie over het restaurant, de kunstenaars en Marmoleum zie www.rebelzaanderotte.nl en http://arnoeniris.nl/nl/ en http://www.forbo.com/flooring/nl-nl/producten/linoleum/cer9l5.