18 oktober 2017| Woonkamer Binnenkijker

Tips voor de kopen van een PVC vloer

De PVC vloer is bezig aan een opmars! De laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een PVC vloer. Heel logisch eigenlijk, als je de voordelen van een PVC vloer kent. Stil en geluiddempend, stevig, eenvoudig in onderhoud en duurzaam zijn enkele van de voordelen van deze kunststof vloer. Echter, door de stijgende populariteit is ook het aanbod enorm gegroeid. Maar waar moet je nou eigenlijk precies op letten bij het kopen van een PVC vloer? In dit blog geven wij je graag een aantal handige tips voor de aanschaf van een PVC vloer.

Check de finish!

De eerste tip die we kunnen geven is: let in ieder geval of de PVC vloer is voorzien van een PUR-finish. Deze finish zorgt er niet alleen voor dat de vloer minder snel beschadigt, maar maakt het reinigen van de vloer ook eenvoudiger. Onder de PUR-finish zit een transparante beschermlaag. De dikte hiervan verschilt per aanbieder en bepaalt voor een groot deel hoe zwaar de vloer belast kan worden. De dikte van de beschermlaag loopt van circa 0,3 mm tot 0,7 mm en soms zelfs 1,0 mm. Een beschermlaag van 1,0 mm is meestal nodig voor PVC vloer die commercieel wordt toegepast. Voor een PVC vloer in huis is een dikte van 0,3 of 0,4 mm vaak ruim voldoende.

Een duurzame vloer

De duurzaamheid van een PVC vloer wordt bepaald door de levensduur van een vloer en de manier van produceren. PVC gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee, mits goed geïnstalleerd en onderhouden. De manier van produceren verschilt ook per PVC vloer. Sommige fabrikanten produceren op groene stroom en maken gebruik van gerecycled materiaal. Dit draagt bij aan de duurzaamheid van een PVC vloer. Maar ook de locatie van de fabriek speelt hierin een rol. Veel PVC vloeren worden namelijk uit China geïmporteerd, waardoor er veel milieubelastende transportkilometers afgelegd moeten worden. Kies daarom voor een PVC vloer die geproduceerd is in Europa en het liefst een uit Nederland.

Is de vloer ftalaatvrij?

Ftalaten zijn chemische stoffen die vaak worden gebruikt in de productie van kunststoffen als PVC. Deze stoffen worden ervan verdacht bij vrijkomen uit de kunststoffen schadelijke effecten op de gezondheid te hebben. Steeds meer PVC vloeren zijn echter ftalaatvrij. Let hier dus wel op bij het kopen van een PVC vloer.

De prijs van een PVC vloer

De prijs van een PVC vloer varieert flink per aanbieder. Wel is algemeen bekend dat een PVC vloer duurder is dan bijvoorbeeld een laminaatvloer. Maar door de lange levensduur haal je dit er eenvoudig weer uit. Vergelijk aanbieders met elkaar, maar ga ook niet altijd voor de goedkoopste PVC vloer. In dit geval geldt vaak: goedkoop is duurkoop.

Met bovenstaande tips kan je zoektocht naar een goede PVC vloer beginnen! Wil je graag weten hoe een Allura vloer er in het echt uitziet? Bekijk deze dan in de vloerplanner of bestel tot wel vier A4-stalen gratis .