13 september 2019| Woonkamer Duurzaamheid

Wolwaeren , warm & waardevol

September. Warme dagen met heel veel zon en donkere dagen met regen wisselen elkaar af. De herfst zit in de lucht. Tijd voor een warme wollen deken. Met een exemplaar van Wolwaeren zit je goed. Op meerdere vlakken. De dekens zijn gemaakt door mensen met een psychische of lichamelijke beperking. Sterker nog, de weefgetouwen en garens zijn door ontwerper Roland Pieter Smit ontworpen op basis van hun beperking, in dit geval hun kracht. Makers met een autistische stoornis blijken heel mooi fijn te kunnen weven, waar makers met het Syndroom van Down juist goed zijn in prachtige grovere weefsels.

Uitgangspunt van Smit is dat ethiek net zo belangrijk is als esthetiek: niet alleen het eindproduct, maar ook de manier waarop het gemaakt wordt, is belangrijk. Daarom gebruikt hij geen chemische stoffen en probeert hij oude ambachten in stand te houden of te laten herleven. De Texelse wol wordt in deze dekens van bijproduct opnieuw waardevol, net als het ambacht van weven wat in ere wordt hersteld.

Het resultaat zijn zeven prachtige varianten van een warme, wollen deken. Met liefde gemaakt.Later deze maand meer over een nieuw project van Roland Pieter Smit, waarin klei uit een Nepalese rivierdelta de hoofdrol speelt.