07 augustus 2017|

Zweeds design

Zweden zijn op meerdere vlakken eigenwijs. Ook in design. Toen heel het Westen overging op de industrialisatie, bleef Zweden trouw aan haar ambachten.

In het midden van de vorige eeuw begon die keuze vrucht te dragen. Bruno Mathsson en enkele andere Zweedse meubelontwerpers lieten hun werken zien op een expositie in Stockholm genaamd Scandinavian Design - dat zich kenmerkte door vernieuwende vormgeving en het gebruik van natuurlijke materialen - en daarmee was het Scandinavisch design officieel geboren. Sindsdien behoren vrijwel alle meubels uit Scandinavië tot het zogenaamde Scandinavisch design.

Zweden speelt daarbinnen een belangrijkere rol. Denk bijvoorbeeld aan Ikea, maar ook aan kleinere merken die zich steeds meer laten gelden. Neem Born in Sweden dat in 2007 werd gesticht door Pascal Charmolu en Kim Vejsholt. Ze hebben een typisch Zweedse passie: het combineren van zeer innovatieve designs met onverwacht eenvoudige productoplossingen. Zie de afgebeelde kandelaars.

Een ander mooi voorbeeld is Lundbergs Möbler. De minimalistische Sarek tafelserie in massief essen-, eiken- of berkenhout met Forbo Floorings linoleum desktop is niet alleen fraai, maar ook van zeer hoge kwaliteit.

Lampenmaker Pholc, tenslotte, combineert de strenge Zweedse ontwerpregels met punk en stedelijke elementen wat een vrolijk beeld oplevert. Op de foto hanglamp Mobil die ontworpen werd voor een New Yorkse loft.